Sosyal medya

Başkasının Facebook Hesabınızı Kullandığını Nasıl Anlarsınız?

Facebook gibi sosyal medya devleri güvenlik sorunlarına karşı bağışık değil. Şirket defalarca bilgisayar korsanlığı ile mücadele etti ve günümüzde yaygın bir durum. Son zamanlarda Facebook hesabınızda garip bir hareket fark ettiyseniz, muhtemelen saldırıya uğradınız.

Başkasının Facebook Hesabınızı Kullandığını Nasıl Anlarsınız?

Gönderdiğini hatırlamadığınız bir resim mi yoksa feed'inizde tanımadığınız bir değişiklik mi? Bu yazıda, Facebook hesabınızı başka birinin kullanıp kullanmadığını nasıl anlayacağınızı göstereceğiz.

Facebook'ta Son Aktif Kullanımlar Nasıl Görülür?

Beyninizi mahvetmeden ve yeni şifrenizin ne olması gerektiğini ve ne kadar tepki vermeniz gerektiğini düşünmeden önce, düşünmeniz gereken başka bir adım var.

Son aktif durumunu kontrol ederek başka birinin Facebook hesabınızı kullanıp kullanmadığını anlayabilirsiniz. Facebook, girişlerinizi izlemenize ve şüpheli oturumları işaretlemenize yardımcı olmak için bu özelliği birkaç yıl önce etkinleştirdi.

Facebook'un her girişin tam konumuna sahip olmayacağını unutmayın. Bazıları çok uzakta olabilir; her şey dünyanın neresinde olduğunuza ve sunucunun konumuna bağlıdır. Ne olursa olsun, erişim elde etmek için hangi cihazın kullanıldığının yanı sıra tarih ve saat damgalarına sahip olacaksınız.

Facebook'un birçok ayarı var. Çoğu zaman, hepsinde gezinmek biraz zor. Örneğin, Facebook'ta Etkinlik geçmişini nasıl bulmanız gerekiyor? İşte nasıl yapılacağı.

iPhone veya Android'den Facebook Geçmişini Alın

Çoğu kişi Facebook'u telefonlarında kullanır, bu yüzden Facebook uygulamasını kullanarak giriş geçmişinizi nasıl kontrol edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  1. Facebook uygulamasını açın ve “üç yatay çizgi” sağ üst köşede.

  2. "Ayarlar ve Gizlilik" altında aşağı kaydırın, ardından "Ayarlar."

  3. "Güvenlik" altında “Güvenlik ve Giriş.” Kendinizi “Giriş yaptığınız yer” adlı bir bölümün bulunduğu sayfada bulacaksınız. Facebook size mavi harflerle “Şimdi Aktif” durumunu gösterecektir. Şu anda kullandığınız cihaz olmalıdır.

  4. Daha fazlasını görmek istiyorsanız, mavi üzerine dokunun. "Hepsini gör" sağdaki seçenek. Yaklaşık konum, cihazın türü/modeli ve en son oturum açma zamanı dahil olmak üzere son etkin oturumları göreceksiniz.

Tanımadığınız bir cihaz veya konum görürseniz, üç dikey noktaya dokunun. Ardından, 'Oturumu Kapat'ı seçin.

Bu sayfadaki 'Güvenli Hesap' seçeneğine de dokunabilirsiniz. Bu düğme, şifrenizi ve diğer Facebook güvenlik özelliklerini değiştirmenizde size yol gösterecektir.

PC veya MAC'den Facebook Geçmişini Alın

Facebook web portalında gezinmeyi uygulamadan daha uygun bulursanız, bu yöntemi kullanarak oturum açma geçmişini kontrol edebilirsiniz.

Genel konsept aynı. Web sitesi ve uygulamanın kullanıcı arayüzü (UI) ile ilgili bazı önemli farklılıkları olduğu göz önüne alındığında, web sitesi için gereken tüm adımları listelemek en iyisidir. Yapman gerekenler işte burada:

  1. Facebook hesabınıza giriş yapın, ardından ekranın sağ üst köşesindeki küçük “aşağı üçgen”e tıklayın.

  2. "Açılır menüden" "Ayarlar ve Gizlilik"i ve ardından "Ayarlar"ı seçin.

  3. Soldaki panelden “Güvenlik ve Giriş”i seçin.

  4. Ayrıca “Giriş Yaptığınız Yer” seçeneğini de görebilirsiniz. Geçerli etkin oturum listelenir ve yeşil "Şimdi etkin" durumu görüntülenir. Tüm oturumları görmek istiyorsanız, mavi renkli “Daha Fazla Gör” seçeneğine tıklayın, menü genişleyecektir.

Facebook geçmişini bir PC veya Mac'ten görüntülemek için hepsi bu kadar.

Facebook'ta Cihazlardan Nasıl Çıkış Yapılır

Şüpheli cihazı veya etkinliği bulmak yeterince kolay olabilir, ancak bu bilgiyi öğrendikten sonra ne yapmanız gerekiyor?

Sadece birkaç basit adımda telefonunuzu, tabletinizi veya bilgisayarınızı kullanarak Facebook'taki son etkinliğinizi kontrol edebilirsiniz. En iyi eylem, ekstra güvenli olmak için tanımadığınız cihazlardan çıkış yapmak veya her cihazdan çıkış yapmaktır.

Bu tamamen size kalmış. Neyse ki, bazı sosyal medya platformlarının ve web sitelerinin aksine, Facebook size her iki seçeneği de sunacak. İşte bunu nasıl yapacağınız.

iOS veya Android Kullanarak Facebook'ta Belirli Bir Cihazdan Çıkış Yapın

Mevcut cihazlarınızı Facebook'a bağlı tutmak istiyorsanız, bilinmeyen cihazdan her zaman kolaylıkla çıkış yapabilirsiniz.

  1. Facebook'u iOS veya Android'de başlatın, ardından "Menü" sağ üst bölümdeki simge.

  2. Seçme "Ayarlar."

  3. “Güvenlik” menüsü altında, üzerine dokunun. “Güvenlik ve Giriş.”

  4. Seçme "Hepsini gör" tüm cihaz listesini açmak için

  5. öğesine dokunun. "üç nokta" Seçilen cihazın etkinlik ayrıntılarını açmak için simge (üç dikey nokta).

  6. Seçilen cihaz için “Oturumu Kapat”ı seçin.

Facebook'tan çıkış yaptığınız cihaz, mümkünse tekrar giriş yapana kadar erişime sahip olmayacaktır. Hesabınıza erişen biriyse ve giriş bilgilerinizi değiştirirseniz, bu gerçekten o cihazda bir daha olmayacak. Cihaz daha sonra tekrar görünürse, bilinmeyen bir cihaz olarak görünse bile cihazlarınızdan biri olabilir. Ancak yine de bir bilgisayar korsanının yeni oturum açma parolanızı kırması da mümkündür.

iPhone veya Android'den Facebook'ta Tüm Cihazlardan Aynı Anda Çıkış Yapın

Çevrimiçi olmak için kullandığınız tek cihaz akıllı telefonunuzsa veya bunu tercih ediyorsanız, Facebook'taki tüm cihazlardan çıkış yapmak en iyi yoldur.

  1. Facebook uygulamasını açın ve şuraya gidin: “Menü -> Ayarlar -> Güvenlik ve Giriş -> Tümünü gör.”

  2. Aşağıya kaydırın ve ardından “TÜM OTURUMLARDAN ÇIKIŞ YAPIN.”

Facebook, mevcut oturumunuz dışında listedeki tüm oturumlardan otomatik olarak çıkış yapar.

PC veya MAC'den Facebook'ta Tüm Cihazlardan Aynı Anda Çıkış Yapın

Facebook web portalına erişerek tüm oturumlardan bir kerede veya ayrı ayrı çıkış yapabilirsiniz.

Profilinizdeki bazı garip etkinliklerden endişeleniyorsanız, Mac veya PC'nizde aşağıdakileri yapmanız gerekir:

  1. “Giriş Yaptığınız Yer” seçeneğine gidin. mavi tıklayın "Daha fazla gör" Tüm geçmiş ve mevcut oturumların listesini genişletme seçeneği.

  2. Her cihazdan tek seferde çıkış yapmak istiyorsanız, üzerine tıklayın. “Tüm Oturumlardan Çıkış Yap” sağ alt köşedeki seçenek.

  3. Facebook, üzerine tıklayarak seçiminizi onaylamanızı isteyecektir. "Çıkış Yap" Yeniden.

PC veya Mac kullanarak Facebook'ta Belirli Cihazdan Çıkış Yapın

Her yerden çıkış yapmanıza gerek olmadığını düşünüyorsanız, bunun için de bir çözüm var. Windows veya macOS kullanarak Facebook'ta belirli cihazlardan nasıl çıkış yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Emin olmadığınız cihazı veya oturumu seçin ve "üç nokta" Yandaki simge (üç dikey nokta). “Sen Değil misin?” Yazan küçük bir açılır pencere görünecektir. ve "Oturumu Kapat."

  2. NS "Sen değil?" seçeneği size oturumu gözden geçirme ve belki de sonuçta siz olduğunuzu hatırlama şansı verir. Alternatif olarak, etkinlik hakkında biraz daha bilgi alabilirsiniz.

  3. NS "Çıkış Yap" seçeneği, söz konusu cihazdan hemen çıkış yapacaktır.

Bu işlemi istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Facebook, tıpkı Android ve iOS gibi, web portalındaki mevcut oturumunuzdan çıkış yapılmasına izin vermez.

Kapatırken, Facebook'u açmak ve profilinizde garip hareketler görmek, özellikle hesabınızı kullanmayalı uzun zaman olduysa, endişe verici olabilir. Harekete geçmeden önce, tüm oturumları gözden geçirin ve birisinin hesabınıza ne zaman erişim kazanmış olabileceğini anlamaya çalışın. Ardından, meşgul olun ve size ait olmayan her cihazdan çıkış yapın ve şifrenizi değiştirin. Ayrıca, Facebook'un sunduğu tüm bonus güvenlik önlemlerini kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Facebook hesabınızı korumak son derece önemlidir. Hala sorularınız varsa, okumaya devam edin.

Facebook hesabıma kimin giriş yaptığını öğrenebilir miyim?

Ne yazık ki, bu yöntemler size yalnızca cihaz türünü, konumunu ve IP adresini gösterecektir (oturum açmanın üzerine gelirseniz). Tanıdığınız biri olmadığı sürece, hesabınıza kimin giriş yaptığını tam olarak öğrenmeniz olası değildir.

Ya biri hesabımı ele geçirirse?

Birisi Facebook hesabınıza yasa dışı bir şekilde erişirse ve artık giriş yapamıyorsanız, yapmanız gereken ilk şey Facebook desteği ile iletişime geçmektir. Hesaptaki e-postaya hala erişiminiz varsa, bir şifre sıfırlama işlemi yapın.

Facebook'un Güvenilir Kişiler özelliği nedir?

Güvenilir Kişiler özelliği, hesabınızın kilitlenmesi durumunda arkadaşlarınızın hesabınıza geri dönmenize yardımcı olmasına olanak tanır. Facebook, kullanmanız ve erişimi yeniden kazanmanız için arkadaşınıza bir doğrulama kodu gönderir.